vineri, 26 februarie 2010

Buchet de mere

Pentru 8 portii:
Ingrediente:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar praf
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingura cubulete de ghimbir
  • 2 linguri nuci zdrobite
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 150 g unt
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
Crema:
  • 375 ml lapte
  • 1 baton vanilie
  • 3 galbenusuri
  • 80 g zahar

Ornare:

  • 2 lingurite scortisoara
  • 800 g mere (verzi si rosii)
  • 100 g zahar

Preparare:

Untul se freaca cu zaharul pana devine o crema spumoasa apoi se incorporeaza galbenusurile pe rand. Se adauga praful de copt stins cu zeama de lamaie, apoi faina, "in ploaie". Se adauga ghimbirul si nucile amestecand usor. Albusurile se bat spuma si se adauga in compozitie. Se tapeteaza cu hartie de copt o forma rotunda si se toarna compozitia. Se pune la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste. Se prepara crema: intr-un vas se pune laptele cu batonul de vanilie pe foc si se lasa pana fierbe. Galbenusurile se bat cu zaharul pana devin albe apoi se toarna treptat, amestecand mereu, peste laptele fierbinte. Se tine compozitia pe foc pana se ingroasa. Se lasa la rece. Dupa ce s-a racit, se toarna peste blat. Din coaja merelor, curatata mai gros, se formeaza petalele buchetului - coaja trebuie sa fie cat mai lunga si se infasoara ca ata pe mosorel. Se aseaza deasupra cremei, se apasa putin in crema, se desfac " petalele" si apoi se pudreaza cu zahar si scortisoara.

Prajitura cu dovleac

Pentru 8 portii:
Ingrediente:
  • 8 oua
  • 6 linguri apa
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 8 linguri ulei
  • 150 g faina
  • 150 g dovleac ras
  • 300 g zahar
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 1 lamaie
  • 1 lingurita scortisoara rasa

Preparare:

Se fierbe apa in care s-a dizolvat 50 g zahar, zaharul vanilat si scortisoara. Se separa ouale, se freaca galbenusurile cu 100 g zahar pana cand se obtine o compozitie albicioasa, spumoasa. In timpul acestei operatiuni se adauga treptat cate 1 lingura din siropul cu scortisoara, pana cand se termina toata cantitatea. Se bat albusurile pana cand spuma se tine bine de tel. Se dauaga apoi peste albusuri, pe rand si treptat, coaja rasa de lamaie, uleiul, galbenusurile, dovleacul si faina in care s-a amestecat praful de copt. In tot acest timp, se bate compozitia cu mixerul, pana cand devine omegena. Se unde o tava rotunda cu unt, se presara cu faina si se toarna in ea compozitia. Se coace prajitura la foc potrivit. Inainte de servire, se poate orna cu frisca su cu dovleac proaspat ras.Posted by Picasa

Prajitura cu pere

Pentru 6 portii:
Ingrediente:
  • 6 oua
  • 100 g faina
  • 100 g cacao
  • 250 g zahar
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • 1 lingurita praf de copt sau bicarbonat
  • 1 lingura suc de lamaie sau otet de mere
  • 3 pere
  • 2 linguri zahar pudra pentru decor
  • sare

Preparare:

Se bat galbenusurile cu un varf de cutit de sare si se lasa 10 minute in rapaus. In acest fel, culoarea lor se va inviora. Se bat albusurile pana cand se obtine o spuma ferma. In timpul baterii, se adauga treptat, zaharul si zaharul vanilat. Se toarna peste spuma de albusuri galbenusurile si se amesteca prin ridicarea compozitiei, nu prin frecare. Se adauga treptat faina, in care s-a amestecat si praful de copt, otetul de mere sau zeama de lamaie si coaja rasa de lamaie. Se toarna compozitia intr-o tava rotunda, unsa cu unt si tapetata cu faina. Se curatat perele de coaja, se taie in jumatati, se elimina cotorul si semintele. Se aseaza jumatatile de pere peste compozitia din tava, cu partea bombata in sus. Se pune tava in cuptor, la foc potrivit. Se face proba cu scobitoarea pentru a vedea daca este coapta la mijloc. Cand este gata, se scoate tarta din tava pe un gratar din lemn pentru a se raci. Inainte de servire, se traseaza niste dungi de zahar pudra deasupra. Se taie numai dupa ce s-a racit. Fiecare portie trebuie sa contina cate o jumatate de para.

Posted by Picasa

Felii de toamna

Pentru 50 portii:
Folie:
  • 6 oua
  • 1 cana faina
  • 1 cana zahar
  • 3 linguri zahar vanilat
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf de cutit de sare

Crema:

  • 250 g zahar
  • 150 g faina
  • 100 ml lapte
  • 100 ml cafea concentrata
  • 200 g unt
  • 1 lamaie

Preparare:

  • Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile pana cand se obtine o spuma care se tine bine de tel. In timpul baterii, se adauga treptat, zaharul si zaharul vanilat. Se bat galbenusurile cu un varf de cutit de sare, se lasa 10 minute in repaus, apoi se toarna peste spuma de albusuri. Se adauga treptat faina, in care s-a amestecat si praful de copt, si coaja de rasa de lamaie. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, se niveleaza repede cu o lingura si apoi se coace la foc potrivit.
  • Pentru crema, se amesteca zaharul cu faina si se toarna peste amestec 100 ml lapte si 100 ml cafea concentrata. Se amesteca bine, se pune vasul pe foc potrivit, dar mai bine este la bain-marie. Se amesteca incontinuu in vas, pana cand crema incepe sa se ingroase. Se ia vasul de pe foc si se mai amesteca in vas, apoi se lasa sa se raceasca. Cand compozitia este numai calduta, se adauga untul framantat in prealabil, pentru a se elimina zerul din compozitie. Daca nu se elimina zerul, este posibil sa se taie crema. Se adauga zeama de lamaie si coaja rasa. Se tine crema la rece pana in momentul folosirii. Se taie foaia de pandispan obtinuta in patru bucati egale. Se umplu foile obtinute cu crema rece. Se orneaza prajitura cu ajutorul unei furculite, desenand striuri si dungi decorative. Se pun pe prajitura fructe de sezon.

Pandispan cu nuci si struguri

Pentru 8 portii:
Ingrediente:
  • 8 oua
  • 6 linguri apa
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 8 linguri ulei
  • 1 cana faina
  • 1 cana nuci macinate
  • 300 g zahar
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura zahar vanilat
  • coaja rasa de la 1 lamaie

Ornare:

  • 800 g struguri albi si negri

Sirop:

  • 150 ml apa
  • 200 g zahar
  • 50 ml coniac
  • 50 ml suc de lamaie
  • 1 lingurita scortisoara rasa

Preparare:

Se separa ouale, se bat albusurile pana cand spuma se tine bine de tel. Se pun la fiert apa, sucul de lamaie si zaharul. Cand siropul obtinut s-a ingrosat, se toarna fierbinte peste spuma de albusuri si se mai bate spuma cu mixerul inca 2-3 minute. Se dauga apoi, pe rand si treptat, coaja rasa de lamaie, uleiul, galbenusurile, nuca si faina in care s-a amestecat si praful de copt. In tot acest timp, compozitia se bate cu mixerul, pana cand devine omogena. Se unge o tava rotunda cu unt, se presara cu faina si se toarna in ea compozitia. Se orneaza cu boabe de struguri albi si negri, mai mici. Se coace pandispanul la foc potrivit. Se face proba cu scobitoarea, pentru a vedea daca este copt la mijloc. Se lasa la racit, se presara cu zahar vanilat si se mai adauga boabe proaspete de struguri, mai mari. Inainte de servire, se toarna deasupra siropul obtinut prin fierberea timp de 5 minute a ingredientelor.

Pandispan in sos de lamaie

Pentru 16 portii:
Ingrediente:
  • 300 g zahar
  • 120 ml suc de portocale
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • coaja rasa de la 1 portocala
  • 120 g faina
  • 6 oua
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 lamaie si 1 portocala pentru ornat

Preparare:

Se amesteca galbenusurile cu 150 g zahar pana cand se obtine o crema spumoasa. Se adauga in aceasta susul de portocale si coaja de portocala si lamaie. Se incorporeaza faina si, treptat, amestecand de sus in jos, albusurile de ou batute spuma. Se unge cu unt o tava si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia preparata in tava si se niveleaza cu ajutorul unei linguri. Se coace pandispanul la foc potrivit, 50 de minute sau pana este rumenit uniform si ferm la apasare. Intre timp, se pregateste siropul fierband 150 g zahar cu 200 ml apa. Cand acesta incepe sa se ingroase, se dauaga in vas bucati de portocala si lamaie. Se mai fierbe 3 minute si se ia vasul de pe foc. Se scoate prajitura din tava, dupa ce s-a racit, se pune pe un platou si se toarna deasupra ei siropul fierbinte cu citrice. Se presara zahar pudra pe deasupra si se taie in felii potrivite.

Posted by Picasa

Pandispanul simplu

Ingrediente:
  • 14 oua
  • 100 g faina
  • 1 lamaie
  • 250 g zahar tos
  • arome: esenta de vanilie, rom, migdale, zahar vanilat, etc
  • sare
  • 1 lingura unt + 2 linguri faina pentru tava

Preparare:

Se separa albusurile de galbenusuri. Se presara cu putina sare galbenusurile, se lasa 10 minute si apoi se freaca bine cu zaharul pana cand se obtine o compozitie cremoasa, mai albicioasa si zaharul se dizolva tot. In acest timp se adauga din cand in cand cate putina zeama de lamaie si aromele. Pana la final trebuie adaugata toata zeama de la 1 lamaie. Se adauga coaja rasa de lamaie si apoi faina, treptat cate 1 lingura, dupa care se continua amestecarea compozitiei. Se bat albusurile spuma si cand spuma este tare si se tine bine de tel, se dauga treptat in compozitia de galbenusuri, amestecand prin rasturnare, de cateva ori, nu prin invartire, frecare. Compozitia se toarna imediat intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se pune la copt, la foc potrivit. Nu se deschide cuptorul in primele 20 de minute. Pandispanul poate fi cel mai simplu blat de tort, baza pentru rulade si prajituri cu creme sau fructe.

joi, 25 februarie 2010

Piept de pui la cuptor

Pentru 4 portii :
1 portie: kcal 382 / kj 1604 / proteine 45 g / glucide 18 g / grasime 10 g / colesterol 128 mg / sodiu 375 mg,
Ingrediente:
  • unt pentru uns forma
  • 1 catel de usturoi
  • 3 linguri unt
  • 150 g paine proaspata rasa
  • 3 linguri parmezan ras
  • 1 lingura patrunjel tocat marunt
  • 1/2 lingurita maghiran uscat, maruntit
  • 1 varf de cutit cimbru uscat
  • piper negru
  • 4 bucati mari de piept de pui dezosat
  • sare
Preparare:
  1. Se preincalzeste cuptorul la 200 grade. Se unge o forma termorezistenta cu unt. Se curata usturoiul si se toaca fin. Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga usturoiul si se caleste. Apoi se ia tigaia de pe foc.
  2. Se amesteca intr-o farfurie painea rasa, branza, patrunjelul, cimbrul si piperul. Se sareaza bucatile de carne si se dau pe rand prin untul cu usturoi. Se scurge surplusul de unt de pe ele. Apoi se dau bucatile prin amestecul de paine, acoperindu-le uniform. Daca este necesar se mai preseaza crusta cu mana.
  3. Se pun bucatile una langa alta in forma pregatita, se presara pe deasupra restul de paine rasa, se stropeste cu restul de unt.
  4. Se da la cuptor aproximativ 20-25 minute, sa se patrunda carnea si sa se rumeneasca usor. Se pune in farfurii si se serveste imediat.

Piept de pui cu rondele de mar

Pentru 4 portii:
1 portie: kcal 339 / kj 1424 / proteine 41 g / glucide 14 g / grasime 12 g / colesterol 127 mg / sodiu 204 mg.
PROPUNERE DE SERVIRE:
O garnitura gustoasa la acest fel preparat rapid sunt cartofii noi fierti, tavaliti in unt si presarati cu patrunjel.
Ingrediente:
  • 4 bucati mari de piept de pui dezosat
  • sare
  • piper negru
  • 2 mere
  • 2 linguri de unt sau margarina
  • 1 lingura ulei
  • 125 ml supa de pasare
  • 4 linguri smantana semi-grasa
  • 1/2 lingurita cimbru uscat, maruntit
  • 125 ml suc de mere
  • 1 lingurita amidon alimentar

Preparare:

  1. Se sareaza si se pipereaza carnea. Se scobesc merele nedecojite, pentru a indeparta semintele, apoi se taie in rondele groase. Se incinge 1 lingura unt intr-o tigaie mare, se pun merele in el si se calesc, se intorc o data. Se scot cu spumiera si se pastreaza acoperite la cald.
  2. Restul de unt si uleiul se incalzesc in aceeasi tigaie la foc potrivit. Se pun bucatile de piept si se prajesc pe fiecare parte, pana se rumenesc. Cand carnea este facuta, se scoate cu spumiera din tigaie si se pastreaza pe un platou, acoperita la cald.
  3. Se toarna in vas supa, smantana, cimbrul, si se lasa sa dea in clocot. Se freaca sucul de mere cu amidonul intr-un vas mic, se toarna peste sosul din tigaie si se continua fierberea, amestecand continuu, pana se leaga sosul. Se toarna peste bucatile de piept, se aranjeaza impreuna cu rondelele de mar si se servesc.

Sos de curry

Se topesc 2 linguri de unt intr-o cratita, se adauga 1 ceapa mica, taiata solzisori, si se caleste pana se inmoaie. Se presara 1 1/2 lingura faina si 2 lingurite condiment de curry. Apoi se toarna treptat 1/4 l supa de pasare si 4 linguri smantana semi-grasa, amestecand continuu cu telul. se fierbe, amestecand continuu, pana se leaga sosul, si se potriveste se sare si piper.

Sos de rosii

Se pune 1 1/2 lingura de zahar intr-o oala si se caramelizeaza usor. Se adauga 600 g rosii bine coapte taiate in sferturi, 1 ceapa tocata mare, 2 fire de patrunjel, 1 foaie de dafin, 4 boabe de piper zdrobite, 1/4 ardei gras rosu fara seminte si 3 linguri de supa de carne si se fierb la foc mic, 15 minute. Se paseaza sosul si se potriveste gustul cu 1 lingura de otet din vin rosu si sare.

Sos de rosii

Sos de merisoare

Se amesteca bine intr-o cratita sos de merisoare cu 1 lingurita praf de mustar, 1/2 lingurita sos Worcester, 1 varf cutit ghimbir macinat si 3-4 picaturi de sos Tabasco si se fierb la foc potrivit. Intr-o ceasca se freaca 1 lingura de amidon alimentar cu 2 linguri apa, se inglobeaza in sos si se mai fierbe aproximativ 1 minut.

Sos de ciuperci

Se topesc 2 linguri de unt , se adauga 100 g ciuperci champignon taiate in felii si se calesc pana se inmoaie. Se presara 1 1/2 lingura faina si se toarna 1/4 l supa de pasare, amestecand continuu cu telul. Se fierbe pana se leaga sosul. Se adauga 1 lingurita de cimbru uscat maruntit si se potriveste de sare si piper.

Sos de branza

Se topesc 2 linguri de unt intr-o cratita mijlocie, se adauga 1 ceapa verde tocata si se caleste. Se adauga 1 1/2 lingura de faina si se toarna treptat 300 ml lapte, amestecand continuu cu telul. Se fierbe totul pana se leaga sosul. Se adauga 100 g parmezan ras, 1/2 lingurita mustar de Dijon si 1/2 lingurita de boia si se mai fierbe pana se topeste branza si sosul devine omogen. Se potriveste gustul de sare si piper.

sosuri picante pentru pieptul de pui

Un sos rafinat poate sa transforme un fel de mancare obisnuit intr-o masa sarbatoreasca. Folositi reteta de baza de mai jos si aveti grija sa nu prjiti carnea prea mult, deoarece usuca si isi pirede gustul. Turnati peste ea unul dintre sosurile de mai jos si serviti-le cu salata, orez sau cartofi. Retetele sunt calculate pentru 4 persoane.
Reteta de baza: piept de pui la gratar
Se preincalzeste cuptorul sau sursa de foc din partea superioara a cuptorului la 275 grade. Se amesteca intr-un vas 1 lingura de unt topit cu sare si piper si se dau 4 bucati de piept de pui dezosat prin untul topit. Se pune gratarul cuptorului peste o tava si se aseaza carnea pe gratar. Se da la cuptor, la o distanta de 10 cm de sursa de caldura, si se prajeste 8 minute, pana se rumeneste carnea. Intre timp, se prepara unul dintre sosuri. Se intoarce carnea si se mai prajeste 5-8 minute, cat sa se patrunda si sa se rumeneasca.

Pui cu struguri

Pentru 4 portii:
1 portie: kcal 369 / kj 1550 / proteine 41 g / glucide 5 g / grasime 16 g / colesterol 134 mg / sodiu 127 mg.
PROPUNERE DE SERVIRE:
O garnitura deosebita este orezul salbatic cu ciuperci calite si ceapa rosie tocata.
Ingrediente:
  • 1 ceapa mica
  • 50 g struguri albi sau negri, pe cat posibil fara samburi
  • 2 linguri ulei
  • 4 bucati mari de piept de pui dezosat
  • sare
  • piper negru
  • 1 lingura unt
  • 1 lingurita amidon alimentar
  • 125 ml vin alb sec
  • 125 ml smantana semigrasa

Preparare:

  1. Se curata ceapa si se toaca marunt, se spala strugurii si se taie fiecare boaba pe jumatate. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare la foc potrivit. Se sareaza si se pipereaza bucatile de piept si se prajesc cate 5-6 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc, apoi se scot din tigaie si se pun deoparte.
  2. Se adauga untul in tigaie si se topeste. Se pune ceapa si se caleste pana devine sticloasa. Se freaca intr-o ceasca amidonul si vinul, se toarna in tigaie si se fierbe amestecand 1-2 minute, pana se leaga sosul. Se adauga smantana, strugurii si se mai fierb 1 minut.
  3. Bucatile de carne se pun inapoi in tigaie cu sucul pe care l-au lasat si se infierbanta. Se potriveste gustul cu sare si piper.

Piept de pui cu ardei gras

Pentru 4 portii:
1 portie: kcal 253 / kj 1063 / proteine 41 g / glucide 2 g / grasime 7 g / colesterol 105 mg / sodiu 272 mg
PROPUNERE DE SERVIRE:
La acest fel picant se potriveste orezul salbatic sau salata verde, care se asorteaza si cromatic cu amestecul de pui si ardei.
Ingrediente:
  • 4 bucati de piept de pui dezosat (aprox. 700 g)
  • sare
  • piper negru
  • 1/2 ardei rodsu de marime mijlocie
  • 1/2 ardei gras verde de marime mijlocie
  • 2 linguri de ulei
  • 1/4 l supa de pasare
  • 1/2 lingurita de busuioc uscat sau oregano, maruntit
  • 2 linguri vin alb sec sau apa
  • 1 lingurita amidon alimentar

Preparare:

  1. Se condimenteaza bucatile de piept cu sare si piper. Se spala ardeii, se scot semintele si nervurile albe si se taie in cubulete.
  2. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, se pune carnea in el si se prajeste pe fiecare parte cate 4-5 minte, cat sa devina rumana. Apoi se scoate si se tine acoperita, pe un platou, la cald.
  3. Se curata tigaia cu servet absorbant, apoi se toarna supa si busuiocul si se dau in clocot. Se adauga cubuletele de ardei si se fierb aproximativ 3 minute.
  4. Intr-o ceasca se amesteca vinul cu amidonul, se toarna in tigaie si se lasa sa dea in clocot, amestecand continuu. Se continua fierberea 2 minute, cat sa se lege sosul. Se toarna sosul peste bucatile de piept si se serveste imediat.
Posted by Picasa

Carne de pui cu migdale

Pentru 4 portii:
1 portie: kcal 286 / kj 1201 / proteine 33 g / glucide 10 g / grasime 11 g / colesterol 75 mg / sodiu 1292 mg.
PROPUNERE DE SERVIRE:
Oferiti la acest fel taitei chinezesti cu ou amestecati cu putin sos de soia si ulei de susan.
Ingrediente:
  • 500 g piept de pui dezosat
  • 2 catei de usturoi
  • 250 g fasole verde
  • 4 morcovi mari
  • 375 ml supa de pasare
  • 2 linguri de sos de soia
  • 4 lingurite amidon alimentar
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 3 linguri ulei
  • 25 g migdale intregi decojite

Preparare:

  1. Se taie carnea in fasii, se curata usturoiul si se toaca marunt. Se curata fasolea, se spala si se taie in bucati mai lungi. Se razuiesc morcovii si se taie oblic.
  2. 125 ml supa de pasare, sosul de soia, amidonul si uleiul de susan se amesteca. Se incinge uleiul intr-un vas de tuci. Migdalele se prajesc 1-2 minute in uleiul fierbinte, se scot cu spumiera si se pun deoparte. Se pune carnea in tuci si se prajeste 5 minute, amestecand, pana se rumeneste. Se scoate si se pune langa migdalele prajite.
  3. Se reduce focul, se pune usturoiul in tuci si se prajeste 10 secunde, amestecand. Se adauga fasolea, morcovii, restul de supa, se acopera ci se caleste totul 5 minute.
  4. Se adauga amidonul frecat si se mai fierbe 1 minut, pana se leaga sosul. Se adauga carnea si migdalele si se mai infierbanta o data. Se pune mancarea in farfurii si se serveste imediat.

miercuri, 24 februarie 2010

Pui in crusta de mustar

Pentru 4 portii:
1 portie: kcal 1288 /kj 5410 / proteine 63 g / glucide 10 g / grasime 94 g / colesterol 339 mg / sodiu 585 mg.
PROPUNERE DE SERVIRE:
Garnitura cea mai potrivita la acest fel de mancare este broccoli (fiind foarte bogata in vitamina C) sau conopida.
INGREDIENTE:
  • unt pentru uns forma
  • 1 pui (aprox. 1,5 kg)
  • sare
  • piper negru
  • 1/2 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingura unt sau margarina
  • 75 g pesmet
  • 2 linguri patrunjel tocat marunt
  • 4 linguri maioneza
  • 2 lingurite mustar

Preparare:

  1. Se preincalzeste grilul sau sursa de foc din partea superioara a cuptorului la 250 grade. Se unge o forma termorezistenta cu unt. Se transeaza puiul, se sareaza si se pipereaza bucatile si se aseaza cu pielea in jos, in forma de copt. Se pune in cuptor la circa 15 cm distanta de sursa de caldura si se prajesc 20 minute, pana se rumenesc usor. La jumatatea intervalului se intorc.
  2. Intre timp se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Se topeste untul intr-o cratita la foc potrivit. Se adauga ceapa si usturoiul si se calesc 5 minute. Se pun apoi pesmetul si patrunjelul, se ia cratita de pe foc si se pune deoparte. Se amesteca maioneza cu mustarul.
  3. Bucatile de pui se mai intorc o data si se prajesc inca 5 minute.
  4. Se scoate forma din cuptor, se intinde sosul de maioneza peste carne si se presara amestecul de patrunjel pe deasupra. Se dau din nou la cuptor 3 minute, cat sa se formeze o crusta rumena. Bucatile preparate se aranjeaza pe un platou si se servesc.
Posted by Picasa

Prajitura cu nuci III

Pentru 24 bucati:
FOILE:
  • 10 albusuri
  • 300 g zahar
  • 300 g nuci macinate
  • 4 linguri faina

CREMA:

  • 10 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 300 g unt
  • 2 linguri faina

GLAZURA:

  • 200 g gem de caise
  • 2 linguri cacao

Preparare:

  • se bat bine albusurile (ca pentru bezea), se adauga zaharul, nuca macinata si la urma faina. Din compozitia se coc 4 foi pe dosul tavii, care trebuie unsa si tapetata cu faina.
  • pentru crema se freaca bine galbenusurile cu zaharul si 2 linguri de faina. Cratita se pune pe aragaz, la foc mic, si se amesteca in compozitie pana devine ca o smantana groasa. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit, se amesteca bine cu untul moale.
  • Se umplu foile cu crema preparata. Foaia de deasupra se unge cu gemul amestecat cu cacao. Se taie numai a doua zi.
Posted by Picasa

Prajitura cu nuci II

Pentru 8 portii
+ 2 ore la frigider
ALUATUL:
  • 250 g nuci prajite si macinate
  • 600 g faina
  • 100 g zahar
  • 150 g unt
  • 2 oua
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • sare

UMPLUTURA:

  • 650 ml lapte
  • 175 g zahar
  • 50 g amidon de porumb
  • 3 galbenusuri
  • 2 lingurite unt
  • 1 lingurita esenta de vanilie

ORNARE:

  • 125 g frisca
  • 1 lingura zahar tos
  • miez de nuca caramelizat

Preparare:

  • se amesteca nucile macinate cu faina, zaharul si sarea. Se adauga untul, oul batut putin si esenta de vanilie. Se amesteca ingredientele putin, nu se framanta si se pune aluatul obtinut la frigider. (se poate pastra la frigider maximum 48 ore). Se scoate aluatul din frigider si se intinde un blat intr-o tava rotunda. Se coace la foc potrivit, timp de 20 de minute sau pana cand este rumenit uniform. Se lasa blatul la racit, apoi se taie in doua.
  • Intre timp se pregateste umplutura: se incalzesc 500 ml lapte si cand incepe sa clocoteasca, se adauga zaharul, amidonul, treptat, laptele ramas si se toarna acest amestec peste galbenusurile batute. Se amesteca bine pentru omogenizare si se pune din nou pe foc potrivit, 10 minute, amestecand continuu. Se ia vasul de pe foc, se lasa 5 minute la racit si apoi se adauga untul si vanilia. Se amesteca si se lasa la racit. Cand este rece, se umplu foile si se orneaza cu frisca si nuci caramelizate. Se tine prajitura la frigider cel putin 2 ore inainte de a o servi.

Prajitura cu nuci I


Pentru 6 portii:

Ingrediente:



  • 300 g faina


  • 300 g unt


  • 10 oua


  • 400 g zahar


  • 300 g nuci


  • 1 lingura coaja rasa de lamaie

Preparare:


Din unt, faina, 100 g zahar si 2 galbenusuri se framanta un aluat care se imparte in doaua parti egale. Se unge o tava cu unt, se pune o foaie de aluat, apoi deasupra acesteia se intinde uniform umplutura, care se face astfel: galbenusurile ramase se amesteca bine cu zaharul ramas, coaja de lamaie si nucile macinate. La sfarsit se aduga galbenusurile batute spuma. Peste umplutura se pune cea de-a doua foaie de aluat si se pune prajitura la cuptor, la foc potrivit, pentru circa 40 de minute.


Prajitura de ciocolata cu nuci

Pentru 10 portii:
  • 100 g nuci (alune, migdale)
  • 175 g zahar
  • 125 g ciocolata amaruie
  • 25 ml bitter sau rom
  • 125 g unt
  • 3 oua
  • 125 g faina
  • un varf de cutit sare

GLAZURA:

  • 60 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 1 lamaie
  • 100-150 g zahar praf

ORNARE:

  • 125 g nuci (migdale, alune) prajite

Preparare:

  • se prajesc 75 g nuci intr-o tava uscata, se freaca nucile cu o lingura de lemn si se elimina pielitele rezultate. Se macina impreuna cu 50 g zahar. Se topeste ciocolata stropita cu bitter sau rom si se lasa apoi la racit. Se freaca untul cu 75 g zahar pana cand se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga galbenusurile, pe rand, ciocolata topita racita si amestecul macinat de nuci cu zahar. Se omogenizeaza si apoi se adauga treptat faina. Se bat albusurile spuma cu putina sare. Se adauga pe rand, 2 linguri zahar. Cand spuma se tine bine de tel, se toarna in amestecul de ciocolata. Se amesteca prin rasturanare de cateva ori si se toarna compozitia obtinuta intr-o tava rotunda. Se coace la foc potrivit 30-35 minute.
  • pentru glazura , se topeste ciocolata si se adauga untul dupa ce s-a luat vasul de pe foc. Se toarna glazura calda peste prajitura. Se stoarce lamaia si se amesteca susul cu atata zahar pudra cat este necesar ca sa se obtina o compozitie mai groasa. Se pune compozitia intr-un pos si se fac linii decorative peste glazura de ciocolata. Deasupra lor de presara nuci prajite zdrobite.

Prajitura in sos de scortisoara

Pentru 8 portii
+ 2 ore la frigider
BLATUL NEGRU:
  • 250 g unt
  • 50 g cacao
  • 425 g zahar
  • 4 oua mari
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 300 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • sare
BLATUL CU BRANZA:
  • 14 biscuiti de cacao cu crema alba
  • 175 g ciocolata neagra amaruie
  • 250 g crema de branza
  • 1 lingurita vanilie
  • 375 g frisca

SOSUL DE SCORTISOARA:

  • 175 ml lapte
  • 175 g zahar
  • 60 g ciocolata amara
  • 25 g unt
  • 25 ml sirop de fructe
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita scortisoara macinata fin

Preparare:

  • se topeste untul, se aduga cacaoa, vanilia si zaharul si se freaca pana cand se obtine o compozitie omogena. Se adauga pe rand, aouale tinute inaint de folosire, cateva ore, la temperatura camerei. Dupa fiecare ou se amesteca bine compozitia. Se amesteca intr-un castron faina, praful de copt si un varf de cutit sare fina. Se toarna acest amestec in compozitia preparata anterior, se amesteca usor. Se toarna compozitia intr-o tava rotunda, unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace blatul 35-40 minute, in cuptorul bine incalzit dinainte, la foc potrivit. Se scoate blatul copt din tava, dupa ce s-a racit si se pune pe un platou. Cand blatul este rece, se aseaza biscuitii deasupra, ca niste raze, la distanta egala unul de altul. Se topeste ciocolata la bain-marie. Se bate cu un mixer crema de branza pana cand devine spumoasa. Se adauga treptat zaharul, vanilia si frisca si se bate cu mixerul fixat pe turatie maxima. Se adauga ciocolata topita si se amesteca pana cand compozitia este omegena. Se toarna aceasta compozitie peste biscuitii asezati pe blatul negru rece. Cu ajutorul unui cutit se aranjeaza compozitia, in asa fel incat sa nu depaseasca marginile blatului negru si sa fie dreapta deasupra.
  • Se pune prajitura pentru 2 ore la frigider.
  • Se prepara sosul de scortisoara astfel: se incalzeste laptele si se pune zaharul in el. Se amesteca pana cand zaharul se dizolva. Se adauga ciocolata, untul si siropul si se lasa compozitia sa fiarba 8-10 minute sau pana cand sosul incepe sa se ingroasa. Se ia vasul de pe foc si se aduga esenta de vainlie, scortisoara si un varf de cutit de sare.
  • Se toarna sosul cald sau rece peste feliile de prajitura.

Prajitura cu cacao si struguri

Pentru 24 bucati:
BLAT:
  • 500 g faina
  • 200 g unt
  • 200 g zahar pudra
  • 150 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 pahar de lapte
  • 1 ciorchine de struguri negri

CREMA:

  • 200 ml frisca
  • 200 g zahar pudra
  • 1 plic crema de ciocolata
  • 100 ml lapte
  • 1 lingurita esenta de rom
ORNARE:
  • un ciorchine de struguri albi
  • 250 ml frisca

Preparare:

  • Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina. Se prepara aluatul, amestecand toate ingredientele, si se intinde in tava intr-o foaie de grosimea de 1 cm. Se inteapa din loc in loc cu cutitul si se da la cuptor, la foc potrivit, pentru 20-25 minute, pana se rumeneste blatul.
  • Intre timp, se pregateste crema de ciocolata astfel: se incorporeaza in frisca, treptat, prin batere cu un tel, praful de crema de ciocolata si zaharul pudra. Se aromeaza cu esenta de rom si in ea se pun boabe de struguri negri. Se da la frigider.
  • Cand este copt blatul, se insiropeaza cu un sirop obtinut din 50 ml apa si 100 g zahar tos. Deasupra se intinde crema si peste crema se aseaza boabe de struguri albi. Se da la frigider pentru 2 ore. Se serveste simpla sau cu frisca.

Prajitura cu cacao


Pentru 24 bucati:
BLATUL:
  • 8 oua
  • 150 g nuci prajite
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 75 g faina
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita praf de copt
  • 50 g unt
CREMA:
  • 2 galbenusuri (ramase de la blat)
  • 150 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 200 g unt
Preparare:
  • Pentru blat, se bat albusurile spuma, adaugandu-se treptat zaharul. Se pun pe rand 6 galbenusuri, nucile taiate marunt, faina si praful de copt stins in putina zeama de lamaie. Compozitia se toarna intr-o tava unsa si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit timp de 50 minute. Blatul se scoate din tava, se lasa la racit, apoi se taie in doua. Se umple cu crema.
  • Pentru crema, galbenusurile se amesteca bine cu zaharul si cafeaua, pe marginea plitei, pana se ingroasa. Eventual, aceasta operatiune se poate face deasupra unui vas in care fierbe apa. Se lasa crema la racit si apoi se amesteca bine cu untul.
  • Se unge cu crema prima foaie si cea de-a doua se pune deasupra, presand-o usor. Se pudreaza cu zahar pudra sau se unge prajitura cu crema si se taie in bucati potrivite.
Posted by Picasa

Prajitura cu cacao si cafea

Pentru 24 bucati:
BLAT:
  • 3 galbenusuri
  • 5 albusuri
  • 250 g unt
  • 250 g zahar
  • 1 lingurita cafea macinata
  • 4 lingurite cacao
  • 400 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita esenta de rom

    CREMA:
  • 4 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 200 g unt
  • 1 lingurita cacao
  • 1 lingura cafea macinata
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 50 g nuca macinata
Preparare:
  • Se amesteca untul cu zaharul pana devine spuma, apoi se adauga ouale batute spuma si esenta de rom. Se omogenizeaza compozitia, amestecand totul cu telul. Se pun faina, in ploaie, praful de copt, cacaoa si cafeaua. Se amesteca bine pana se obtine un aluat omogen. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se pune blatul la copt, in cuptor, la foc potrivit, pana cand se rumeneste pe deasupra.
  • Pentru crema, in afara de nuca macinata, se pun toate celelalte ingrediente intr-un vas si se fierb la foc potrivit, 5-10 minute, amestecand din cand in cand. Se ia vasul de pe foc si se adauga nuca macinata. Pentru a finisa prajitura, se intinde uniform crema calduta deasupra prajiturii ca galzura. Dupa gust se poate orna cu frisca.
Posted by Picasa

Negrese cu nuci si stafide


Pentru 10-12 bucati:

Ingrediente:

  • 150 g ciocolata de menaj
  • 100 g margarina (unt)
  • 150 g miez de nuca sfaramat
  • 100 g stafide aurii
  • 250 g zahar
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 3 oua
  • 150 g faina
  • un varf de cutit sare
  • 1 albus
  • 50 g zahar pudra
  • 50 g ciocolata

Preparare:

  • se pun ciocolata si untul intr-o oala si se topesc, amestecandu-le incontinuu.
  • se lasa putin sa se raceasca.
  • se adauga zaharul, ouale, faina, sarea, nucile zdrobite, stafidele si zaharul vanilat si se amesteca bine.
  • se pune compozitia intr-o tava unsa si tapetata, in cuptorul incins si se lasa aproximativ 20 minute.
  • se scoate prajitura din cuptor, se unge cu spuma de albus batut cu zahar si se presara cu ciocolata rasa.
  • se taie dupa ce se mai raceste putin.
Posted by Picasa

Negrese aromate

Pentru 8 portii:

Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 6 oua
  • 500 g zahar
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita scortisoara
  • 3 cuisoare macinate
  • 250 g miez de nuca
  • 1 lingura ulei

Preparare:

  • Jumatate din cantitatea de zahar se caramelizeaza si se stinge cu un pahar de apa.
  • Se freaca galbenusurile cu zaharul ramas, se adauga faina, siropul de zahar obtinut din zaharul caramelizat, cand acesta s-a racit, scortisoara, bicarbonatul, miezul de nuca sfaramat, cuisoarele si, la sfarsit, albusurile batute spuma.
  • Se toarna amestecul intr-o tava unsa si tapetata. Se coace la foc potrivit.
  • Se taie dupa ce prajitura s-a racit.
Posted by Picasa

Negrese cu ciocolata si menta

Pentru 24 bucati:
BLATUL:
  • 60 g ciocolata amara
  • 1/2 cana unt nesarat, la temperatura camerei
  • 1 cana zahar
  • 2 oua mari
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • 1/2 lingurita scortisoara

CREMA:

  • 360 g ciocolata alba de menaj
  • 6 linguri smantana
  • 2 lingurite esenta de menta

GLAZURA:

  • 6 linguri frisca
  • 180 g ciocolata semidulce

ORNAREA:

  • ciocolata alba
  • frunze verzi de menta
  • fructe de sezon

Preparare:

  • Pentru blat se rupe ciocolata in bucati si se topeste. Se bate untul pana devine spumos. Se adauga treptat zaharul si se bate in continuare. Se pun, unul cate unul, ouale. Dupa fiecare ou se bate bine compozitia. Se adauga ciocolata topita, vanilia, faina si scortisoara. Se amesteca pentru omogenizare. Compozitia se toarna intr-o tava unsa si tapetata. Se coace la foc potrivit 30 minute, in cuptorul incalzit inainte. Se scoate din cuptor cand este tare si la mijloc (se face proba cu scobitoarea). Se lasa sa se raceasca 10 minute si se scoate pe un platou. Se taie in doua pe orizontala.
  • Pentru crema, se amesteca ciocolata alba rasa cu frisca pe bain-marie, pna cand se obtine o compozitie omogena. Se ia vasul de pe foc si se adauga esenta de menta. Se amesteca si se acopera vasul pentru 5 minute. Se toarna crema calda peste foaia rece. Se acopera cu a doua foaie si se pune prajitura la rece.
  • Pentru glazura, se amesteca bucatile de ciocolata si frisca, la bain-marie. Cand compozitia este omogena, se ia vasul de pe foc si se lasa la racit 5 minute. Se toarna jumatate din glazura peste prajitura scoasa din frigider. Se intinde pe suprafata prajiturii. Se pune la frigider pentru inca 1 ora. Dupa acest timp, se toarna glazura ramasa, reincalzita, peste prajitura. Se intinde si acest strat uniform. Se pune prajitura la frigider pana a doua zi. Se orneaza cu "talas" din ciocolata alba, cu frunze verzi de menta sau cu fructe de sezon.
Posted by Picasa

Negrese

Pentru 24 bucati:

BLATUL:

  • 4 galbenusuri
  • 150 g margarina
  • 200 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 250 g iaurt
  • 200 g faina

CREMA:

  • 4 albusuri
  • 250 g zahar

GLAZURA:

  • 200 g zahar
  • 3 linguri apa
  • 3 linguri cafea
  • 100 g margarina

Preparare:

  • Pentru blat se amesteca bine ingredientele si se pun la copt intr-o tava unsa si tapetata cu faina, la foc potrivit.
  • Pentru crema, albusurile se bat spuma cu zaharul. Spuma se pune intr-o folie obtinute din taierea blatului in doua.
  • Intre timp se pregateste glazura: se fierb la foc mic zaharul cu apa si cacaoa. Cand compozitia s-a ingrosat putin, se adauga margarina. Se amesteca bine ca sa se topeasca margarina, se mai da in cateva clocote si se toarna glazura calda peste prajitura rece.
Posted by Picasa

marți, 23 februarie 2010

Prajiturici cu crema de cafea

Pentru 8 portii :
+ 2 ore la frigider
Blatul
  • 300 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 2 linguri cafea macinata
  • 100 g unt
  • 200 g zahar
  • 1 ou
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 250 g ciocolata
  • un varf de cutit sare

Crema:

  • 400 g branza de vaci
  • 150 g zahar
  • 150 ml cafea preparata
  • 100 g smantana bine racita
  • 2 linguri lichior de cafea

BLAT: Se amesteca faina cu praful de copt, cafeaua macinata si cu sarea. Se freaca untul cu zaharul pana obtii o pasta. Se adauga oul si esenta de vanilie si se amesteca bine. Se topeste 150 g ciocolata si se adauga in compozitia cu unt. Se adauga faina putin cate putin, amestecand continuu. Se pune apoi ciocolata ramasa, taiata cubulete si se omogenizeaza bine compozitia. Se pune in tava unsa si tapetata si se coace la foc potrivit, timp de 15-20 minute.

CREMA: Se amesteca, intr-un castron, folosind un blender, braza de vaci, zaharul, cafeaua, pana ce se obtine o pasta mai groasa. Se adauga apoi smantana si lichiorul de cafea si se amesteca in continuare inca 3-4 minute, apoi se toarna si se intinde peste blat. Se taie in cubulete.

Posted by Picasa

Rulada cu castane

Pentru 8 portii:

Ingrediente:


  • 300 g zahar

  • 120 ml suc de portocale

  • 120 g faina

  • 400 g piure de castane

  • 6 oua

  • 2 linguri unt

  • 2 linguri zahar pudra

  • 8 castane pentru ornat

Preparare:


Se amesteca galbenusurile cu 150 g zahar pana cand se obtine o crema spumoasa. Se adauga faina si, treptat, amestecand de jos in sus, albusurile de ou batute spuma. Se unge cu unt o tava de copt si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia preparata in tava si se niveleaza rapid cu ajutorul unei linguri. Se coace blatul la foc potrivit, 50 minute sau pana cand este rumenit uniform si ferm la apasare. Se scoate blatul din tava, dupa ce s-a racit putin, se pune pe o folie si se ruleaza. Se lasa sa se raceasca. Dupa ce este rece complet, se desface foaia rulata si se unge cu piure de castane. Se ruleaza la loc, se unge si pe deasupra cu piure de castane. Se trag niste linii decorative cu ajutorul unei furculite, se presara rulada cu zahar pudra si se orneaza cu castane. Se tine rulada la frigider inainte de servire. Cand se taie, trebuie avut grija ca pentru fiecare portie sa existe cate o castana.

Cornulete fragede

Ingrediente:
  • 400 g margarina sau untura (eu am preferat margarina)
  • 550 g faina
  • 13 linguri apa
  • 3 linguri otet
  • 200 g rahat
  • 250 g zahar pudra
  • un varf de cutit de sare

Preparare:

Se amesteca mai intai margarina cu zaharul pudra,

dupa care se adauga celelalte ingrediente si se framanta un aluat mai putin rahatul.


Se intinde intr-o foaie de circa 5 mm grosime. Se taie patrate cu latura de circa 5-6 mm, apoi se pune pe fiecare patratel cate un cubulet de rahat dupa care se ruleaza pe diagonala.


Eu le-am copt cu hartie de pergament, dar in reteta scrie ca se pot coace si fara.


Am facut mai multe forme, nu numai cornulete, au iesit super fragede, se pot pudra cu zahar pudra si cu susan dupa preferinta fiecaruia, mie nu imi place susanul si am optat zaharul pudra.









































































































vineri, 19 februarie 2010

Pui cu legume

Pentru 4 portii: 1 portie: kcal 1002 , kj 4208 , proteine 66 g , glucide 9 g , grasime 70 g , colesterol 275 mg , sodiu 484 mg.

Ingrediente:
  • 2 pui mici (aprox. 700 g fiecare)
  • sare
  • piper negru
  • 2 linguri unt
  • 4 morcovi mijlocii
  • 1 ceapa mijlocie
  • 1 frunza dafin
  • 1/2 lingurita rozmarin uscat
  • 1/4 l supa de carne
  • 250 g fasole congelata
  • 2 lingurite amidon alimentar

Preparare:

  1. Se taie puii pe lung in jumatate, se sareaza si se pipereaza. Se incinge untul intr-o tigaie inalta. Jumatatile de pui se pun in tigaie cu pielea in jos si se prajesc aproximativ 10 minute, intorcandu-le la jumatatea intervalului.
  2. Intre timp se razuiesc morcovii si se taie betisoare lungi. Se curata ceapa si se taie solzisori.
  3. Optional, grasimea din tigaie se poate da deoparte. Se adauga morcovii, frunza de dafin, ceapa, rozmarinul si 175 ml de supa si se lasa sa dea in clocot la foc mare. Apoi se reduce focul, se acopera tigaia si se continua fierberea 5 minute.
  4. Intre timp se decongeleaza fasolea sub jet de apa calda si se taie in bucati potrivite, se pun in tigaie si se mai fierb tot la foc mic 12 minute, pana se patrunde carnea. Se amesteca amidonul cu restul de supa.
  5. Se scot jumatatile de pui din tigaie. Se adauga la sos amidonul si supa si se dau in clocot, amestecand. Dupa ce sosul s-a ingrosat, se scoate frunza de dafin si se adauga sare si piper. Jumatatile de pui se aseaza pe farfurii impreuna cu legumele si se servesc imediat.

Pui cu ceapa verde

Pentru 4 portii: 1 portie: kcal 84 , kj 3713 , proteine 57 g , glucide 5 g , grasime 64 g , colesterol 225 mg , sodiu 1301 mg.

PROPUNERE DE SERVIRE: ca garnitura la pui merge foarte bine orezul alb, prefiert.

Ingrediente:
  • 1 pui (aprox. 1,2 kg)
  • 2 catei de usturoi
  • 3-4 linguri ulei de soia
  • 1/4 l supa de pasare bine condimentata
  • 1 frunza dafin
  • 5 cepe verzi
  • 1/2 legatura coriandru
  • 3 linguri sos de soia
  • 2 lingurite amidon alimentar
  • 2 linguri apa
  • sare
  • piper negru proaspat macinat.

Preparare:

  1. Se transeaza puiul. Se curata usturoiul si se zdrobeste.
  2. Se incinge uleiul de soia intr-o tigaie inalta si se prajesc bucatile de pui 12-15 minute pe toate partile. Se adauga usturoiul si se stinge cu supa de pasare. Se pune si dafinul si se continua fierberea la foc mic aproximativ 20 minute.
  3. Intre timp se curata cepele verzi, se spala si se taie in bucati . Se spala coriandrul, se zvanta si se desprind frunzulitele. Se amesteca sosul de soia cu apa si amidonul si se adauga impreuna cu ceapa la pui, cu aproximativ 5 minute inainte ca acesta sa fie gata.
  4. Se scoate frunza de dafin. Se potriveste cu sare si piper. Se aseaza carnea si sosul pe un platou, se presara frunzulitele de coriandru si se serveste.

Pui in sos de vin rosu

Pentru 4 portii: 1 portie: kcal 1137 , kj 4775 , proteine 70 g , glucide 4 g , grasime 78 g , colesterol 287 mg , sodiu 310 mg.

Ingrediente:
  • 1 pui (aprx. 1,5 kg)
  • sare
  • piper negru
  • 200 g ciuperci champignon mici
  • 100 g ceapa alba
  • 2 catei usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 375 ml vin rosu de calitate
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1 frunza dafin
  • 1 lingura unt
  • 1 lingura faina
  • 2 linguri patrunjel tocat

Preparare:

  1. Puiul se transeaza in 6-8 bucati si se condimenteaza cu sare si piper. Se curata ciupercile si se spala. Se curata cateii de usturoi si se toaca marunt.
  2. Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie inalta. Se aseaza bucatile de pui cu pielea in jos in tigaie si se prajesc 5-7 minute pana se rumenesc. Apoi se scot cu o spumiera pe o farfurie si se pun deoparte. Se varsa uleiul.
  3. Se incinge restul de ulei in aceeasi tigaie, se pun ciupercile si ceapa si se calesc 3 minute pana se coloreaza usor. Se reduce focul si se adauga usturoiul, vinul, cimbrul si frunza de dafin.
  4. Se adauga bucatile de pui cu tot cu zeama pe care a lasat-o. Se lasa sa dea intr-un clocot, apoi se reduce focul si se mai fierbe carnea 15-20 minute. Cu o furculita, e amesteca untul cu faina , formand un aluat.
  5. Se scot din tigaie cu spumiera puiul, ciupercile si usturoiul si se pun deoparte la cald. Se scoate frunza de dafin. Se da focul mai mare si se inglobeaza untul frecat cu faina in lichid. Se lasa sa dea intr-un clocot, amestecand continuu, pana se leaga sosul. Carnea, ciupercile si ceapa se aranjeaza pe un platou, se toarna sosul pe deasupra, iar restul se pune intr-o sosiera. Se presara carnea cu patrunjel si se serveste.

Creveti cu sos de ciuperci

Pentru 4 portii: 1 portie: kcal 459 , kj 1928 , proteine 20 g , glucide 8 g , grasime 34 g , colesterol 204 mg , sodiu 154 mg.

Ingrediente:
  • 1 ceapa mica
  • 200 g ciuperci champignon
  • 2 linguri unt
  • 350 g creveti mari, cruzi, decorticati fara intestin; decongelati sau proaspeti
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura faina
  • 2 lingurite boia
  • 175 ml vin alb sec
  • 175 ml smantana semi-grasa
  • 125 g smantana fermentata
  • 4-6 picaturi sos Tabasco
  • sare
  • fire de patrunjel, dupa gust

Preparare:

  1. Se curata cepele si se toaca. Se curata ciupercile se spala si se taie. Se topeste untul intr-o tigaie mare la foc potrivit. Se adauga crevetii si se calesc aproximativ 2 minute, pana devin rozalii. Se scot cu spumiera si se pun deoparte.
  2. Se adauga uleiul in tigaie, se incinge. Se pune ceapa si se caleste 5 minute, sa se inmoaie. Apoi se adauga ciupercile si se mai lasa 4 minute cu tigaia acoperita, ca sa se patrunda bine. Se amesteca din cand in cand.
  3. Se presara faina si boia peste ciuperci si se amesteca bine. Se torna incet vinul peste compozitie si se lasa sa dea in clocot la foc mic, amestecand continuu. Cand sosul s-a legat, se inglobeaza smantana si se mai incinge, dar nu se fierbe.
  4. Se reduce focul si se adauga smantana fermentata, sosul Tabasco si crevetii. Se infierbanta, amestecand continuu, 1 minut. Se spala patrunjelul si se zvanta. Se condimenteaza crevetii cu sare, se aseaza pe un platou si se orneaza cu patrunjel.

Langusta

Pentru 2 portii: 1 portie: kcal 349 , kj 1466 , proteine 34 g , glucide 2 g , grasime 20 g , colesterol 304 mg , sodiu 361 mg.

PROPUNERE DE SERVIRE: langusta se serveste cu sos Remoulade, cartofi mici si salata sau cu salata de cartofi cu marar si castraveti.

Ingrediente:
  • 5 l apa
  • sare
  • 1 langusta (aprox. 750g)
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 1-2 linguri unt

Preparare:

  1. Se pune apa la fiert intr-o oala mare si se sareaza. Se introduce langusta cu capul inainte, se da intr-un clocot si apoi se fierbe la foc mai mic, 3 minute. Se scoate langusta din apa si se taie pe jumatate.
  2. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se prajeste langusta cate 3 minute, mai intai pe partea carnoasa, apoi pe partea cu carapacea. Apoi se dauga untul.
  3. Jumatatile de langusta se aranjeaza pe farfurii si se servesc imediat.

Fructe de mare in foi de lasagna

Pentru 4 portii: 1 portie: kcal 254, kj 1067, proteine 12 g, glucide 15 g, grasime 14 g, colesterol 124 mg, sodiu 342 mg.

Ingrediente:
  • 1 ardei gras
  • cate doua fire de hatmatuchi si menta
  • sare
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa verde
  • 4 foi de lasagna
  • 12 creveti decorticati
  • 200 g scoici
  • 4 linguri sherry
  • 1 pahar vin alb
  • 1 lingura unt
  • piper
  • 2 varfuri de cutit sofran
  • 1/3 lingurita coaja lamaie verde
  • 3-4 linguri smantana
  • 100 g alge de mare proaspete
  • 2 esalote
  • 1 catel de usturoi

Preparare:

  1. Se curata algele, se oparesc si se clatesc cu apa rece. Se curata cepele si usturoiul. Cepele se toaca, usturoiul se zdrobeste. Se curata ceapa verde, se spala, se taie in rondele. Se spala verdeturile, se zvanta si se toaca (se pastreaza putina menta pentru ornare).
  2. Se pune apa la fiert, se dauga sare si 1 lingura de ulei si se fierb foile de lasagna, cat sa ramana "al dante". Se incinge restul de ulei, se adauga untul, se caleste usor ceapa, se dauga ardeiul, usturoiul si ceapa verde, apoi crevetii, midiile si algele. Se stinge cu sherry si vin, se condimenteaza cu sare, piper si coaja de lamaie verde, se adauga smantana. Se fierbe la foc mic 3-4 minute si se adauga ierburile.
  3. Se impart foile de lasagna pe farfurii, se aseaza fructele de mare pe deasupra, se impaturesc in foaia de lasagna. Se orneaza cu frunze de menta.