sâmbătă, 13 martie 2010

Prajitura cu nuci si miere

Pentru 15 bucati:
+ 3 ore la frigider
Blatul:
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 500 g faina
  • 100 g nuci macinate
  • 100 g margarina
  • 100 ml miere
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita suc de lamaie
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 2 lingurite praf de copt

Ornare:

  • 200 ml miere
  • 300 g miez de nuci intregi

Preparare:

Pentru a se obtine baltul se amesteca bine toate ingredientele si apoi compozitia obtinuta se coace intr-o tava rotunda, unsa si tapetata cu faina. Se lasa blatul la racit si se pune pe un platou. Se unge cu un strat gros de miere si se garniseste cu miez intreg de nuci. Inainte sa fie taiata, prajitura se tine cateva ore la frigider.

Posted by Picasa

Rulada cu crema de vanilie

Pentru 7-8 portii:
+ 2-3 ore la frigider
Blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 1 lingurita rasa praf de copt
Crema:
  • 400 g zahar
  • 1 l lapte
  • 8 linguri faina
  • 2-3 lamai
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 200 g unt

Preparare:

Pentru blat, se bat spuma albusurile cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile, zaharul vanilat si praful de copt, stins cu zeama de lamaie. Se omogenizeaza bine, dupa care se toarna compozitia intr- o tava unsa cu unt. Se coace baltul in cuptorul incins, circa 30 de minute, la foc potrivit. Intre timp, se pregateste crema. Pentru aceasta, se fierbe laptele impreuna cu zaharul si faina. Se amesteca incontinuu pana ce se ingroasa, apoi se ia de foc si se lasa la racit circa 30 de minute. se adauga untul si lamaile date prin masina de tocat si se pun la rece. Se intinde crema pe blat, se ruleaza si se pune la frigider pentru 2-3 ore.

joi, 11 martie 2010

Chec cu stafide

Pentru 15 felii:
Ingrediente:
  • 6 oua
  • 300 g zahar
  • 150 g margarina
  • 150 g faina
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 100 g stafide sau rahat
  • 50 g zahar vanilat
  • 1 lamaie

Preparare:

Se freaca zaharul cu margarina si cu galbenusurile, puse pe rand, pana ce se obtine o compozitie spumoasa. Se adauga coaja rasa de lamaie, bicarbonatul stins cu 1 lingura zeama de lamaie si 1 lingura de apa. Se bat albusurile spuma si se toarna peste celelalte ingrediente. Se pune faina, se incorporeaza prin rasturnare, si nu prin amestecare, ca sa nu se lase albusul batut spuma. Stafidele se pun o data cu faina. Compozitia se pune intr-o tava unsa si tapetata cu faina si se coace, la foc potrivit, 40 de minute.

Posted by Picasa

Chec cu mac insiropat

Pentru 15 portii:
Blatul:
  • 200 g faina
  • 200 g zahar
  • 200 g unt
  • 3 oua
  • 50 g seminte de mac
  • 2 linguri lapte
  • 1 lamaie (coaja rasa)
  • 1 lingurita scortisoara
  • un varf cutit sare

Siropul:

  • 150 g zahar
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 3 linguri zeama de portocala
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • 150 ml apa

Preparare:

Se freaca bine zaharul cu untul, galbenusurile de ou, apoi se adauga faina, semintele de mac, coaja de lamaie, scortisoara, laptele si sarea. Se bat albusurile spuma. Se amesteca albusurile cu restul ingredientelor pentru blat. Se toarna compozitia in forma unsa si tapetata si se coace in cuptorul incins in prealabil, circa o ora, la foc potrivit. Pentru sirop se amesteca ingredientele intr-un vas pe foc pana ce incep sa fiarba iar zaharul s-a topit. Cand blatul este bine copt si s-a mai racit putin, se insiropeaza cu siropul fierbinte. Se serveste rece, ornat, eventual, cu feliute de fructe.

Posted by Picasa

Chec cu miere

Pentru 6 portii:
Ingrediente:
  • 300 g faina
  • 3 linguri zahar
  • 3 oua
  • 250 g miere
  • 1 lingurita rasa scortisoara
  • un varf de cutit cuisoare macinate
  • 1 lingura rasa praf de copt
  • 1 lingura unt
  • un varf de cutit sare

Preparare:

Se bat ouale impreuna cu zaharul, se adauga mierea incalzita, scortisoara, sarea si faina amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza bine si se toarna compozitia intr-o tava de chec unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace in cuptor, la foc mic spre potrivit, circa 40 minute.

Posted by Picasa

vineri, 5 martie 2010

Chec bicolor

Pentru 16 portii:
Ingrediente:
  • 500 g unt
  • 500 g zahar
  • 500 g faina
  • 150 ml lapte
  • 5 oua
  • 50 g cacao
  • 50 g ciocolata neagra de menaj
  • 1 lingurita esenta de vailie
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita praf de copt

Crema:

  • 250 g zahar
  • 50 g faina
  • 6 oua
  • 600 ml lapte
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 4 linguri cacao

Preparare:

Se freaca untul cu zaharul pana cand acesta se dizolva si apoi se adauga pe rand, ouale, laptele, bicarbonatul si faina. Se imparte compozitia in doua castroane. In primul castron se adauga esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie, in al doilea castron se pune ciocolata rasa si cacaoa. Se amesteca bine ingredientele din cele doua castroane. Se pun cele doua amestecuri in doua posuri de ornat torturi. Se unge cu unt o tava mare de aragaz , se tapeteaza cu faina. Se pun cu posul sire lungi de aluat, alaturate, alternand compozitia alba cu cea neagra. Se coace foaia obtinuta la foc potrivit. Se taie foaia racita, pe lungime, in trei bucati egale. Pentru crema, se pun intr-o cratita toate ingredientele si se amesteca bine cu mixerul. Se pune vasul la bain-marie, la foc potrivit si se fierbe pana se ingroasa crema. Se ia vasul de pe foc si se lasa la racit. Se umplu cu aceasta crema cele trei foi obtinute, se suprapun si se imbraca prajitura si in exterior cu crema. Cand se suprapun foile, pentru un efect mai decorativ, este bine sa suprapuneti dungile albe peste cele negre.

Posted by Picasa

Chec cu lamaie

Pentru 30 de bucati:
Ingrediente:
  • 8 oua
  • 10 linguri ulei
  • 2 cani zahar
  • 2 cani faina
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 2 linguri cacao
  • sucul de la 1 lamaie

Preparare:

Se bat albusurile spuma cu zaharul adaugat treptat. Cand spuma s-a intarit bine, se adauga zeama de lamaie. Separat, se bat galbenusurile adaugand treptat uleiul si se pune apoi compozitia obtinuta peste albusuri. Se adauga faina in care s-a amestecat bicarbonatul si se omogenizeaza compozitia, prin rasturnare, nu prin frecare. Se pregatesc doua tavi de chec, unse si tapetate, in care se toarna 2/3 din compozitie, in mod egal repartizata. In compozitia care a ramas se incorporeaza cacaoa si apoi se toarna, impartind-o egal, in cele doua tavi. Se coc checurile la foc potrivit. In primele 20 de minute nu se deschide cuptorul, ca sa creasca bine. Se pudreaza cu zahar pudra.

Posted by Picasa

Prajitura cu citrice

Pentru 24 de bucati:
Ingrediente:
  • 8 oua
  • 200 g faina
  • 200 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 50 g unt
  • 3 portocale
  • 1 grepfruit
  • 3 mandarine
  • 1 lamaie

Preparare:

Se separa galbenusurile de albusuri. Se freaca galbenusurile cu zaharul. Se adauga si 2 linguri suc de lamaie. Se adauga treptata faina, amestecandu-se in continuare si 1 lingura de unt topit. Se bat albusurile spuma si se toarna peste compozitia din galbenusuri si faina, amestecand prin rasturnare, nu prin frecare. Se omogenizeaza compozitia si se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se intinde compozitia uniform si se pun deasupra fructele taiate in cubulete. Peste fructe se presara un strat de zahar. Se pune tava in cuptorul incalzit dinainte si se lasa la foc iute 35-40 minute.