marți, 9 februarie 2010

Dips - sosuri ca aperitiv

O selectie de diferite sosuri picante, servite cu biscuiti sarati, chips sau paine sunt bine venite la orice petrecere. Iata cateva retete de aperitive pentru urmatoarea petrecere. Cantitatile pot si reduse sau dublate in functie de numarul musafirilor.


  1. SOS RECE DE ROSII

Se pun intr-un vas 4 rosii decojite si taiate in cubulete, 1 ceapa mica taiata marunt, 1/2 tija de telina tocata, 1/4 ardei gras verde tocat si, dupa gust, se adauga 1 lingura de coriandru tocat. Separat, intr-un al doilea vas, se amesteca 4 linguri de ulei de masline, 2 linguri otet de vin rosu, 1 lingura boabe de mustar, 1 lingurita sare, 1 varf de cutit piper si boia iute si, dupa gust, se adauga sos de ardei iute Tabasco.Continutul celui de-al doilea vas se toarna peste legumele din primul vas si se amesteca bine. Se tine sosul acoperit, la rece, cel putin 25 de minute si se serveste cu chips si tortilla. Cantitatea este suficienta pentru 4-6 portii.

2. SOS DE ANGHINARE

Se pun intr-un vas si se amesteca bine 250 g miezuri de anghinare (din conserva), 120 g iaurt gras, 100 g maioneza si 120 g parmezan ras. Se toarna amestecul intr-un vas termorezistent, apoi se presara pe deasupra boia de ardei si se coace 20 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade. Se serveste cald sau rece, cu biscuiti sarati. Cantitatea este suficienta pentru 4-6 portii.

3. SOS PICANT DE BRANZA

Se pun 4 lingurite de stafide intr-un bol mic cu apa si se lasa 10 minute la inmuiat. Intre timp, se amesteca 200 g branza de casa cu 2 linguri de otet de vin, 1/2 ceapa mica tocata mare, 1/2 lingurita de boia iute, 1/2 lingurita praf de curry, sare si piper negru. Daca amestecul este prea gros, se adauga putina apa sau lapte. Se scurg stafidele si se inglobeaza in branza. Se tine amestecul cel putin 20 de minute la rece. Se serveste cu biscuiti sarati sau legume crude. Cantitatea e suficienta pentru 4-6 portii.

4. SOS RECE DE PASTRAV

Se zdrobeste bine cu furculita o cantitate de 200 g de file de pastrav afumat. Dupa aceea, se adauga 3 linguri smantana grasa, 1 lingurita de hrean ras, cat si zeama si coaja unei lamai. Se condimenteaza acest amestec cu sare si piper si se omogenizeaza cat mai bine. Se toaca marunt 1 legatura de chives si se inglobeaza in compozitie. Sosul merge cu biscuiti sarati si pita. Cantitate suficienta pentru 4 portii.

5. SOS RECE DE MASLINE

Se face un piure, la robotul de bucatarie sau la blender, din urmatoarele ingrediente: 2-3 file-uri de ansoa in ulei de masline, 200 g masline negre, 30 g capere, 2 catei de usturoi, 2 galbenusuri de ou fiert tare, 125 ml ulei de masline, 1-2 lingurite de mustar Dijon, 2-3 linguri pesmet alb, piper. Acest sos se serveste cu paine integrala. Cantitatea e suficienta pentru 4 portii.

6. SOS RECE DE SPANAC

Se amesteca 300 g spanac tocat cu 50 g branza Roquefort maruntita si se aduga 100 g castane de apa ( din conserva), scurse si tocate in bucati mari, 25 g tija de telina tocata, 50 g ardei gras rosu tocat, 1/2 ceapa verde tocata si 1/2 catel de usturoi zdrobit. Separat, intr-un vas mic, se amesteca 200 g smantana grasa cu 100 g maioneza si se adauga la spanac. Se amesteca in continuare, pana ce se formeaza o pasta. Aceasta se serveste cu biscuiti sarati. Cantitate suficienta pentru 5-6 portii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu