vineri, 12 februarie 2010

File de somon



Pentru 4 portii: 1 portie: kcal 473 / kj 1987 / proteine 36 g / glucide 5 g / grasime 30 g / colesterol 81 mg / sodiu 93 mg.

Ingrediente:

  • 1 ceapa mica
  • 1 catel de usturoi
  • 5 linguri de vin alb sec
  • 1 frunza de dafin
  • 1/4 l apa
  • 50 g boabe de struguri albi sau negri, fara samburi
  • 4 fileuri de somon
  • 1 lingura unt
  • 1 lingura faina
  • 4 linguri smantana semi-grasa
  • sare
  • piper alb
  • 4 ciorchini mici de strugure, dupa gust.

Preparare:

  1. Se curata ceapa si usturoiul. Se taie ceapa in felii si catelul de usturoi in doua. Se pun la fiert intr-o cratita vinul, ceapa, usturoiul, frunza de dafin si apa, se dau intr-un clocot, apoi se reduce focul, se pune un capac si se mai lasa la fiert 5 minute. Se spala strugurii, se zvanta si se taie boabele pe jumatate.
  2. Fileurile de somon se adauga la fiertura, se lasa sa dea un clocot, apoi se reduce din nou temperatura si se continua fierberea la foc potrivit 8-10 minute, pana ce carnea devine ferma si se desface cu furculita. Fileurile se aseaza apoi pe un platou si se tin la cald. Se toarna fiertura printr-o sita intr-un pahar gradat.
  3. Se topeste untul. Se adauga amestecand faina si se caleste. Apoi se toarna treptat 200 ml de fiertura, amestecand in continuare. Dupa 3-4 minute, se inglobeaza boabele de strugure injumatatite si smantana. Se infierbanta sosul, dar fara sa mai dea in clocot; se sareaza si se pipereaza dupa gust.
  4. Se toarna sosul peste fileurile de peste. Se spala ciorchinii de strugure, se zvanta si se orneaza cu ei platoul. Se serveste imediat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu