marți, 9 februarie 2010

Sos de rosii Pizzaiola

Pentru 4 portii: 1 portie: kcal 169 / kj 710 / proteine 3 g / glucide 23 g / grasimi 8 g / colesterol 0 mg / sodiu 75 mg.

BINE DE STIUT: acest sos, care in Italia se unge ca prim strat peste blatul de pizza, punand pe deasupra celelalte ingrediente, poate fi diluat cu supa. Condimentat si imbogatit eventual cu un adaos de frunze de busuioc, se transforma intr-o supa de rosii foarte gustoasa. Sosul de baza se pastreaza acoperit la frigider aproximativ 1 saptamana, iar la congelat cateva luni.

Ingrediente:
  • 2 cepe, 2 catei de usturoi
  • 1 radacina de telina
  • 1 tija de telina cu frunza
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 conserva mare de rosii decojite
  • 1 lingura zahar brun
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • 1 frunza de dafin
  • 1 pahar vin rosu
  • sare, piper negru
  • 2 varfuri de cutit boia dulce
  • 1/2 lingurita rozmarin uscat
  • 2 fire de patrunjel verde
  • cateva picaturi de sos Tabasco

Preparare:

  1. Se curata cepele si cateii de usturoi si se toaca marunt. Se decojeste radacina de telina, se spala tija si se zvanta. Ambele se toaca marunt.
  2. Se infierbanta uleiul si se calesc in el ceapa, usturoiul si telina. Se adauga rosiile din conserva, zaharul si pasta de rosii si se lasa sa dea un clocot. Se adauga apoi frunza de dafin si se stinge sosul cu vin.
  3. Se condimenteaza cu sare, piper, boia si rozmarin. Se spala patrunjelul, se zvanta, se toaca si se adauga in compozitie, se mai inglobeaza cateva picaturi de Tabasco si se lasa sosul sa fiarba fara capac, la foc mic, 20 de minute.
  4. In final se amesteca totul cu mixerul, se gusta de condimente si eventual se mai completeaza. Sosul se serveste cald sau rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu