vineri, 26 februarie 2010

Felii de toamna

Pentru 50 portii:
Folie:
  • 6 oua
  • 1 cana faina
  • 1 cana zahar
  • 3 linguri zahar vanilat
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf de cutit de sare

Crema:

  • 250 g zahar
  • 150 g faina
  • 100 ml lapte
  • 100 ml cafea concentrata
  • 200 g unt
  • 1 lamaie

Preparare:

  • Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile pana cand se obtine o spuma care se tine bine de tel. In timpul baterii, se adauga treptat, zaharul si zaharul vanilat. Se bat galbenusurile cu un varf de cutit de sare, se lasa 10 minute in repaus, apoi se toarna peste spuma de albusuri. Se adauga treptat faina, in care s-a amestecat si praful de copt, si coaja de rasa de lamaie. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, se niveleaza repede cu o lingura si apoi se coace la foc potrivit.
  • Pentru crema, se amesteca zaharul cu faina si se toarna peste amestec 100 ml lapte si 100 ml cafea concentrata. Se amesteca bine, se pune vasul pe foc potrivit, dar mai bine este la bain-marie. Se amesteca incontinuu in vas, pana cand crema incepe sa se ingroase. Se ia vasul de pe foc si se mai amesteca in vas, apoi se lasa sa se raceasca. Cand compozitia este numai calduta, se adauga untul framantat in prealabil, pentru a se elimina zerul din compozitie. Daca nu se elimina zerul, este posibil sa se taie crema. Se adauga zeama de lamaie si coaja rasa. Se tine crema la rece pana in momentul folosirii. Se taie foaia de pandispan obtinuta in patru bucati egale. Se umplu foile obtinute cu crema rece. Se orneaza prajitura cu ajutorul unei furculite, desenand striuri si dungi decorative. Se pun pe prajitura fructe de sezon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu