miercuri, 24 februarie 2010

Prajitura in sos de scortisoara

Pentru 8 portii
+ 2 ore la frigider
BLATUL NEGRU:
  • 250 g unt
  • 50 g cacao
  • 425 g zahar
  • 4 oua mari
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 300 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • sare
BLATUL CU BRANZA:
  • 14 biscuiti de cacao cu crema alba
  • 175 g ciocolata neagra amaruie
  • 250 g crema de branza
  • 1 lingurita vanilie
  • 375 g frisca

SOSUL DE SCORTISOARA:

  • 175 ml lapte
  • 175 g zahar
  • 60 g ciocolata amara
  • 25 g unt
  • 25 ml sirop de fructe
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita scortisoara macinata fin

Preparare:

  • se topeste untul, se aduga cacaoa, vanilia si zaharul si se freaca pana cand se obtine o compozitie omogena. Se adauga pe rand, aouale tinute inaint de folosire, cateva ore, la temperatura camerei. Dupa fiecare ou se amesteca bine compozitia. Se amesteca intr-un castron faina, praful de copt si un varf de cutit sare fina. Se toarna acest amestec in compozitia preparata anterior, se amesteca usor. Se toarna compozitia intr-o tava rotunda, unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace blatul 35-40 minute, in cuptorul bine incalzit dinainte, la foc potrivit. Se scoate blatul copt din tava, dupa ce s-a racit si se pune pe un platou. Cand blatul este rece, se aseaza biscuitii deasupra, ca niste raze, la distanta egala unul de altul. Se topeste ciocolata la bain-marie. Se bate cu un mixer crema de branza pana cand devine spumoasa. Se adauga treptat zaharul, vanilia si frisca si se bate cu mixerul fixat pe turatie maxima. Se adauga ciocolata topita si se amesteca pana cand compozitia este omegena. Se toarna aceasta compozitie peste biscuitii asezati pe blatul negru rece. Cu ajutorul unui cutit se aranjeaza compozitia, in asa fel incat sa nu depaseasca marginile blatului negru si sa fie dreapta deasupra.
  • Se pune prajitura pentru 2 ore la frigider.
  • Se prepara sosul de scortisoara astfel: se incalzeste laptele si se pune zaharul in el. Se amesteca pana cand zaharul se dizolva. Se adauga ciocolata, untul si siropul si se lasa compozitia sa fiarba 8-10 minute sau pana cand sosul incepe sa se ingroasa. Se ia vasul de pe foc si se aduga esenta de vainlie, scortisoara si un varf de cutit de sare.
  • Se toarna sosul cald sau rece peste feliile de prajitura.

2 comentarii: